Ziua Internațională a Cărții Dăruite și Ziua Iubitorului de Bibliotecă (Instagram)

Anul trecut în 14 februarie vă prezentam „Anticariatul donatorilor”, locul unde Biblioteca oferă comunității cărți gratuite, cele primite din donații și care sunt deja în bibliotecă în stoc suficient, proiect început exact acum 6 ani: www.bibliotecamm.ro/pagina-cititorului/anticariatul-donatorilor/ Ocazia postării? În 14 februarie se sărbătorește, pe lângă Ziua Internațională a Cărții Dăruite, și Ziua Iubitorului de Bibliotecă.…

Vezi mai multe

Despre inteligența artificială

De Raluca DONCIU  Inteligența Artificială: riscuri și beneficii în era tehnologică În ultimele decenii, inteligența artificială (IA) a captat atenția omenirii mai mult ca niciodată, oferind o serie de inovații, dar și provocări semnificative. De la sistemele de recunoaștere facială până la asistenții virtuali și mașinile autonome, impactul inteligenței artificiale se resimte în diverse domenii,…

Vezi mai multe

Azi îl sărbătorim pe Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”

Dacă vei putea rămâne mereu în prezent, vei fi un om fericit! – este una dintre „rostirile” scriitorului brazilian Paulo Coelho, pe care ați evidențiat-o în una dintre tabletele dumneavoastră, intitulată „Adevărata chimie a vieții”, și pe care o folosim acum, la ceas aniversar, pentru a vă asigura în „frânturi de gânduri” că pentru noi…

Vezi mai multe

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

De Raluca DONCIU  Vă recomandăm o carte de excepție, „Marea Unire 1918: România Mare. Acte și documente”, volum apărut în 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, semnat de fostul negociator şef al României în relaţia cu UE, Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române. Vasile Pușcaș a adunat pentru noi si pentru posteritate toata documentația…

Vezi mai multe

12 iulie – Ziua Malala

De Raluca DONCIU Malala este o activistă pakistaneză care luptă pentru dreptul tuturor copiilor la educație. În 2014 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, „pentru lupta împotriva asupririi copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”. Este cea mai tânără laureată a Premiului Nobel. E cunoscută pentru pledoariile ei pentru drepturile omului, mai ales ale femeilor și copiilor.

Vezi mai multe

7 iulie – Ziua Mondială a Ciocolatei

De Raluca DONCIU  În 7 iulie lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială a Ciocolatei. Cei care mă cunosc ar spune că sunt ipocrită să scriu despre această zi, din moment ce nu consum ciocolată… dar veți vedea mai jos că recomandarea mea nu e din domeniul gastronomic. Se spune că ar fi cea mai mare invenție…

Vezi mai multe

21 iunie – Ziua Internațională Yoga

De Raluca DONCIU  Suferiți vreodată de „sindromul impostorului”, când credeți că toată lumea își va da seama că nu vă pricepeți? Nu, nu voi spune că yoga vă vindecă, deși s-ar putea să se întâmple aceasta, pentru că yoga vă face să aveți mai multă încredere în voi. Dar eu voiam să spun că probabil…

Vezi mai multe

Ziua Oceanelor – s-o sărbătorim în 8 iunie și în fiecare zi!

De Raluca DONCIU  Mi-a plăcut acest îndemn de pe pagina oficială worldoceanday.org, pentru că ar trebui să sărbătorim oceanele în fiecare zi! Oceanele ocupă 66% din planeta noastră, deci e crucial să fim conștienți de importanța protejării acestor imense suprafețe dătătoare de viață. Pentru că, să nu uităm, din adâncimile oceanelor s-au născut primele forme…

Vezi mai multe

Copiii au puterea

De Raluca DONCIU  Spre deosebire de postările anterioare, în care vorbesc întâi despre semnificația zilei, acum voi trece direct la cartea aleasă pentru 1 iunie, Ziua Copilului. Această carte este perfectă și suficientă pentru a transmite mult mai multe decât aș putea eu să spun. Copiii au puterea : 50 de copii şi tineri care…

Vezi mai multe

28 mai – Ziua Igienei Menstruale

De Raluca DONCIU  În 28 mai este Ziua Mondială a Igienei Menstruale. Așa se numește oficial, așa o traducem, deși sunt „voci” care spun că ar fi mai potrivite numele „Ziua Menstruației” sau „Ziua Sănătății Menstruale”. Multe femei din întreaga lume nu au acces la produse de igienă personală, ceea ce duce la rușine, ostracizare…

Vezi mai multe