PROIECT

”Carte pentru românii din afara graniţelor” face parte din Programele de susţinere şi cooperare interbibliotecară iniţiate de Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”. Scopul acestui program este de a oferi românilor trăitori dincolo de graniţele spaţiului naţional posibilitatea de-a menţine legătura cu ţara şi cultura românească prin intermediul cărţii. Au fost selectate lucrări valoroase din producţia editorială curentă, lucrări reprezentative pentru toate domeniile cunoaşterii, predominând literatura beletristică.
.
O legătură sentimentală între românii risipiţi în toate zările lumii se realizează prin intermediul revistei “Familia română” editată, începând cu anul 2008, de un colectiv al bibliotecii noastre, redactor şef: dr. Teodor Ardelean.
.

Anul 2001 a fost, de asemenea, un an definitoriu, prin prisma faptului că a fost inițiat Proiectul „COMEUROBIB” – Biblioteci pentru comunitățile românești din străinătate, derulat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, ale cărui obiective constau în înfiinţarea şi sprijinirea activităţii bibliotecilor româneşti din lume, prin dotarea acestora cu carte românească și necesitatea stabilirii unor legături viabile cultural cu românii din diaspora.

Beneficiind de o viziune creativă și pragmatică și fiind gândit ca un proiect de promovare a culturii, a valorilor, a tradiţiilor, a limbii române, de susţinere a comunităţilor româneşti în efortul lor de conservare a identităţii naţionale, acesta s-a concretizat an de an prin deschiderea a numeroase filiale și colțuri românești în instituții din diverse țări ale lumii dar și în alte formate ajustate, astfel:

9 noiembrie 2001 – a fost inaugurată Filiala „Maramureș” din Chișinău

 • 9 noiembrie 2001 – a fost inaugurată, la Chișinău, Filiala „Maramureș”, întemeiată de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare. Donația a constat în 10.000 de volume, pentru care Consiliul Județean Maramureș a alocat suma de 300 milioane de lei. La inaugurare au participat: iniția-torul proiectului, Teodor Ardelean, însoțit de consilieri județeni și oameni de cultură din Maramureș.
 • 3 martie 2002 – a fost fondată Biblioteca românească din cadrul Centrului Multicultural din Biserica Albă, Regiunea Ujgorod, Ucraina. Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, a donat 1500 de cărți noi în valoare de peste 100 de milioane de lei, la care s-au mai adăugat aproape 2000 de cărți de la persoane private. Ca o dovadă a importanței evenimentului, la inaugurare au participat distinse personalități române: Liviu Doru Bindea – senator de Maramureș, Alexandru Cosma – președintele Consiliului Județean Maramureș, Pamfil Bercean – vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Teodor Ardelean – consilier județean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, dar și ucrainene: Moscali Ghenadi Ghenadevici – guvernatorul Administrației Regionale de la Ujgorod, Dascaliuc Mihailo Oleicsiovici – guvernatorul Administrației Raionale Rahovo, Klimpuș Orest – ambasadorul Ucrainei pentru Ungaria și Slovenia, Ilie Ivan – consulul general al României în Ucraina etc.
 • martie 2003 – s-au pus bazele Bibliotecii de la Secția Română a Studioului de Radio Televiziune din Ujgorod, Ucraina, fondul de carte donat fiind de 1000 de volume, cu sprijinul Elvirei Chilaru, redactor responsabil al emisiunilor în limba română la televiziunea de stat Zakarpatia din Ujgorod.
 • 12-14 mai 2004 – a fost inaugurat Punctul de informare și documentare „Mihai Eminescu” din cadrul Institutului Cultural Român din Budapesta. Colecțiile Centrului Cultural Românesc au fost completate cu o donație de 400 de volume, albume, enciclopedii, literatură română și traduceri din literatura universală, carte pentru copii, dar și calculatoare și soft pentru gestionarea acestora.

13 noiembrie 2006 – Biblioteca din Coslada, Spania

 • noiembrie 2006 – au fost inaugurate 4 biblioteci românești în Spania, două biblioteci publice și două filiale academice, în colaborare și cu susținerea următoarelor instituții: Consiliul Județean Maramureș, Ministerul Culturii și Cultelor, Biblioteca Națională a României, Ambasada României la Madrid, prin intermediul Excelenței Sale Maria Ligor, ambasador, Primăriile din Coslada și Alacala de Henares, Universitatea Salamanca și Universitatea Alicante:
  • 13 noiembrie 2006 – Biblioteca din Coslada (4.361 volume în valoare de aproximativ 45.000 €);
  • 13 noiembrie 2006 – Biblioteca „Eminescu-Cervantes” de la Centrul Hispano-Român din Alcala de Henares (2.882 volume în valoare de peste 30.000 €);
  • 14 noiembrie 2006 – Biblioteca Lectoratului de Limbă și Literatură Română din cadrul Catedrei de Romanistică a Facultății de Filologie a Universității din Salamanca, reunite în cadrul Colecției „Nicolae Steinhardt” (1.216 volume în valoare de peste 15.000 €);
  • 15 noiembrie 2006 – Biblioteca Lectoratului de Limbă și Literatură Română din cadrul Facultății de Traduceri de la Universitatea din Alicante (1.590 volume în valoare de aproximativ 19.900 €).
 • noiembrie 2010 – a fost înființată Biblioteca „Ioan Alexandru” Glasgow – prima bibliotecă românească din Marea Britanie, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Întâmpinarea Domnului” din Glasgow, la solicitarea preotului Marcel Oprișan, originar din satul Valea Vișeului, comuna Bistra. Cărțile puse la dispoziția românilor acoperă o plajă mare de domenii (beletristică, știință, filosofie, educație etc.), însumând 3.562 de volume cu o valoare de peste 33.000 €.
 • 18 ianuarie 2011 – s-a organizat Biblioteca românească din Loulé, regiunea Algarve, Portugalia, în cadrul Bibliotecii Municipale Loulé, în parteneriat cu Asociația Culturală „Doina”. Cărțile donate comunității românești din zonă, destinate în special copiilor și tinerilor, promovează sintagma „Să nu uităm limba română”.
 • 28 februarie 2011 – Biblioteca românească Montreal, regiunea Quebec, Canada, și-a deschis porțile. Acest proiect a fost desfășurat în colaborare cu Fundația Culturală „Biblioteca românească”, prin intermediul domnului Cătălin Costache, membru al consiliului de inițiativă al fundației. Contribuția a constat în 4.017 de volume, în valoare de 86.645,90 lei acestea fiind selectate din stocurile de cărți primite de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare ca donații.
 • 9 mai 2012 – a fost deschis primul Colț Românesc din Polonia la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, în colaborare cu Asociația Polono-Română din Cracovia, președinte Ignat Timar, și cu Lectoratul românesc de la Universitatea Jagiellona din Cracovia, lector prof. univ. dr. Cornel Munteanu.
  Biblioteca a donat peste 600 de volume, în special albume, dicționare, literatură contemporană, dar și colecția Revistei „Familia Română”.

3 iunie 2014 – La inaugurarea „Colțului românesc” de la Cahul

 • 3 iunie 2014 – în cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Republica Moldova, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a făcut o donație de 121 exemplare prețioase, în valoare de 4.758,64 lei, întemeind prin aceasta „COLȚUL ROMÂNESC”, inițiat de doamna prof. univ. dr. Maria Barba și de conducerea universității.
 • 27 noiembrie 2015 – au fost donate 2.500 de exemplare în valoare de 15.214,32 lei bibliotecii Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” Villalba, Protopopiatul Madrid, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, la solicitarea preotului paroh Ilie Tabarcia.
 • 16-25 iulie 2019 – a avut loc schimbul de experiență dintre bibliotecarii de la Biblioteca Județeană „Thimi Mitko” din Korcea, Albania, și cei de la Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” din Baia Mare. Cu aceeași ocazie, a fost donat un fond de carte reprezentativ pentru biblioteca parteneră, în folosul comunității aromâne din Korcea, în cadrul Proiectulului Baia Mare-Korcea: Biblioteca publică – punte între popoare, organizat în colaborare cu biblioteca noastră de către Institutul Cultural Român, Compartimentul comunități istorice.

Biblioteca „N. Steinhardt” din Berna

 • august 2019 – s-a constituit Biblioteca românească „Nicolae Steinhardt” Berna, în cadrul Centrului Parohial Social-Cultural „Sfântul Nicolae”, ce aparține Parohiei Orto–doxe Române „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Berna, și care se adresează tuturor românilor din Elveția, comunităților din Alsacia (Franța) și Baden-Württemberg (Germania). Proiectul a fost desfășurat de biblioteca noastră în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, care a alocat suma de 100.000 lei pentru achiziția de carte, reprezentând circa 30% din fondul total, și Episcopia Maramureșului și Sătmarului, prin PSS dr. Justin și PC dr. Ioachim Tomoioagă, care a donat 1.322 de exemplare, contextul fiind unul deosebit, acela al deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.
  Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a alocat diferența de titluri (60%), reprezentând carte nouă, primită din donații și sponsorizări, și carte veche, provenită din donații de la diverse persoane fizice, atent selecționate pentru a oferi un sprijin real și atât de necesar comunității românești, astfel fondul de carte ajungând la 10.000 exemplare, 8.063 titluri, în valoare de 254.881,53 lei.

Biblioteca parohiei din Bergen, Norvegia

 • 12 octombrie 2020 – au fost expediate coletele către Filiala de carte românească din cadrul Parohiei Sfintei Mucenițe Tatiana de la Craiova, Filofteia de la Argeș și Sunniva din Bergen, Episcopia Europei de Nord, Norvegia, la solicitarea preotului paroh Andrei Marius Pop, originar din Recea, județul Maramureș, preot al comunității de români (aprox. 2000 enoriași) din anul 2011. Biblioteca parohiei a fost dotată cu 3.166 de cărți, publicații periodice și documente multimedia, în valoare de 83.494 lei.
 • 10 februarie 2020 – Tot în spiritul pionieratului și la inițiativa Bibliotecii, s-a înființat Bibliopunktul din Uganda, prin intermediul doamnei Claudia Bauer Ölert, om de afaceri și voluntar băimărean, care a reușit să construiască pentru copiii dintr-un orfelinat o casă, o școală și o bibliotecă, cu 205 cărți în limba engleză, în valoare de 6.500 lei. Chiar dacă destinația acestor lucrări nu este una către „suflete de români”, precum în celelalte cazuri enumerate, aceste volume servesc aceeași cauză de iubire frățească între oameni.