Voluntar la bibliotecă

Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” vă stă la dispoziție cu informații privind voluntariatul în cadrul instituției. Pentru informații contactați-ne la adresa de e-mail contact[at]bibliotecamm.ro

 • Preambul

  Conform Legii nr 78/2014 “voluntariatul este un factor important în crearea unei pieţe europene competitive a muncii şi, totodată, în dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale”.

  În acord cu acest principiu, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare desfăşoară un program de voluntariat prin care doreşte pe de o parte să familiarizeze persoanele interesate, cu activităţile specifice de bibliotecă, iar pe de altă parte să acopere nevoia de capital uman din anumite sectoare de bibliotecă.

 • Cui se adresează

  Studenţilor şi masteranzilor de la specializările: Ştiinţe ale Informării şi Documentării; Arhivistică
  Studenţilor şi masteranzilor de la profile conexe (istorie, litere, filosofie, relaţii internaţionale, psihologie, comunicare, tehnologiile informaţiei etc.)
  Tinerilor interesaţi de domeniul ştiinţei informării şi documentării

 • Procedură/documente necesare

  Programul de voluntariat desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare presupune parcurgerea următoarelor etape:

  Depunerea unei cereri de voluntariat însoţită de copia după buletin şi un CV sau scurtă descriere a abilităţilor personale, la Secretariatul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, B-dul Independentei Nr. 4B.
  sau 
  Trimiterea documentelor solicitate, în format electronic la adresa voluntariat[at]bibliotecamm.ro .
  Aprobarea cererii de voluntariat şi contactarea telefonică sau prin e-mail a voluntarului.
  Distribuirea voluntarului într-unul din serviciile sau departamentele bibliotecii, în funcţie de abilităţile sale şi de nevoile instituţionale.
  Stabilirea contractului de voluntariat conform Legii 78/2014.
  Desfăşurarea activităţilor stipulate în contractul de voluntariat.
  Eliberarea certificatului de voluntariat.

 • Argument

  Conform ART. 23 din Legea 78/2014 “la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, dacă doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autorităţile şi instituţiile publice şi angajatorii persoane fizice sau juridice, pot acorda punctaj suplimentar candidaţilor care prezintă unul sau mai multe certificate de voluntariat obţinute din activităţi de voluntariat, eliberate în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în situaţia în care acestea constituie criterii de selecţie”.

  * Vă recomandăm folosirea acestui model.

Câteva din întrebările frecvente

 • 1. Aş fi interesat de autorul X / titlul Z, aveţi această carte la bibliotecă?

  Catalogul de autori/titluri poate fi accesat online, atât din prima pagină a site-ului cât şi prin accesarea link-ului Catalog OnLine.  Acesta vă permite să verificaţi dacă cartea respectivă este împrumutată sau disponibilă, inclusiv locul de unde poate fi împrumutată: de la sediul central sau de la filiale.

 • 2. Cum se face o căutare în catalogul online?

  Pentru a cauta o carte sau un autor , completaţi câmpul Cautati o resursa, din partea superioară a catalogului online, cu titlul sau autorul dorit. Pe măsură ce introduceţi textul vă sunt oferite sugestii corelate cu rezultatele existente în baza de date. De asemenea, în partea inferioară a listei cu sugestii, aveţi posibilitatea să accesaţi meniul Cautare avansata, care permite realizarea unei interogări după mai multe criterii.

 • 3. Căutând în catalogul online am găsit o carte care mă interesează, dacă nu am domiciliul în judeţul Maramureş, cum aş putea să o împrumut?

  Împrumutul unei cărţi , în cazul în care nu aveţi domiciliul în judeţul Maramureş, se poate realiza prin intermediul serviciului Împrumut interbibliotecar, completând o cerere la biblioteca a cărui utilizator sunteţi.

 • 4. Aş dori să prelungesc termenul de predare a unei cărţi fără să mă mai deplasez până la biblioteca, se poate?

  Da. Puteţi să prelungiţi termenul de predare al unei cărţi, telefonic, la numărul de telefon: 0262 275.583, interior 114 (pentru o carte împrumutată de la secţia adulţi), interior 118 (Britannica/American Corner), respectiv interior 127 (secţia copii).

 • 5. Cum aş putea să fac o rezervare pentru o carte?

  Rezervarea unei cărţi se poate face direct la sediul bibliotecii sau telefonic, la numărul de telefon: 0262 275.583, interior 114 (pentru o carte de la secţia adulţi), interior 118 (Britannica/American Corner), respectiv interior 127 (secţia copii). De asemenea vă puteţi crea un cont în catalogul online al bibliotecii https://bibliotecamm.ebibliophil.ro, iar după ce vă autentificaţi, aveţi opţiunea de a rezerva online titlul care vă interesează.