ORAR  LUNI-VINERI: 08:00 – 20:00 | SÂMBĂTĂ:  09:00 – 14:00

Programul

“American Corners”
  • Caută să avanseze înţelegerea şi cooperarea dintre Statele Unite ale Americii şi România prin promovarea unor informaţii exacte şi diverse despre SUA, printr-o multitudine de subiecte care vor ajuta la întărirea relaţiilor şi schimburilor între cele două ţări.
  • American Corners” în România sunt parteneriate între Ambasada SUA la Bucureşti şi bibliotecile publice din România, beneficiind de sprijinul Consiliilor Judeţene; ele sunt nu numai centre de documentare pentru publicul larg, interesat de cultura şi civilizaţia americană, ci şi o platformă pentru programe comune. Ele oferă o colecţie de materiale care acoperă subiecte referitoare la cultură, la modul de viaţă şi la valorile americane, atât ca evoluţie istorică, cât şi ca parte a societăţii americane contemporane.
  • “American Corners” în România este interesat de contactul direct cu publicul, prin folosirea resurselor proprii în derularea de programe – de la consilierea elevilor/studenţilor şi/sau a vorbitorilor de limbă engleză ca limbă străină, până la instruire pentru dezvoltare profe¬sională şi expoziţii de artă.

Parteneriat

“American Corner” Baia Mare

Proiect realizat în parteneriat de către Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”, cu sprijinul Consiliului Judeţean, în urma semnării unui Acord de colaborare de către Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii, şi Mark Wentworth, consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA.

American Corner Baia Mare reprezintă, în primul rând, un centru de informare pentru marele public interesat de cultura şi civilizaţia americană, precum şi un punct de plecare pentru elaborarea de acţiuni comune. Se află la etajul I al sediului central al Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu, în departamentul de carte în limba engleză, Sala “Britannica”. Cheltuielile de deschidere au fost cuprinse în suma de circa 50-60.000 $ şi au fost suportate de Ambasada SUA în Romania şi Centrul Cultural American, care contribuie la continuarea proiectului.

Centru cultural american

Adevărat centru cultural american, amenajat după principiile de organizare a unei biblioteci moderne, spaţiul destinat oferă publicului spre consultare o vastă colecţie de:
  • volume de literatură, istorie, geografie, sistem politic şi juridic american, artă, economie, cultură, jurnalism, sănătate, arhitectură, sport etc;
  • materiale de învăţare a limbii şi literaturii engleze americane (gramatici, cursuri pentru examene de specialitate, critică literară);
  • literatură beletristică şi ştiinţifică pe suport electronic;
  • fond de referinţă (dicţionare, enciclopedii, tratate de istorie/geografie etc);
  • casete video cu filme documentare (educaţie civică, biografii, istorie);
  • DVD-uri cu unele dintre cele mai bune filme documentare şi artistice;
  • casete audio şi CD-uri (conferinţe, cursuri de limbă engleză, muzică americană de diverse genuri).

Galerie

Totodată, American Corner Baia Mare asigură asistenţă gratuită în organizarea unor cursuri cu profesori sau consultanţi care au experienţă americană în diferite domenii, oferă informaţii necesare celor care doresc să studieze în S.U.A. sau să obţină o burse de studii (de ex. burse Fulbright – pentru studii postuniversitare) şi pune la dispoziţia celor interesaţi lămuriri despre sistemul educaţional american. Accesul la materialele din fondul American Corner este gratuit, centrul dispunând de patru computere conectate la Internet, home-cinema, video, DVD playere, fax, copiator, imprimantă, scanner, video-proiector, sistem pentru videoconferinţă. American Corner Baia Mare organizează şi evenimente în colaborare cu alte instituţii culturale.

Pentru finalizarea cu succes a acestui important proiect s-au depus eforturi deosebite. Trebuie menţionată implicarea ataşatului cultural al Ambasadei SUA, Kathleen Kavalec, şi a asistentelor acesteia, Cristina Butaru şi Cornelia Vlaicu. Astfel, s-a reuşit ca instituţia băimăreană, recunoscută pentru meritele sale în promovarea culturii, să ofere cititorilor şi colaboratorilor săi un nou orizont de cunoaştere. Baia Mare se înscrie acum pe lista care mai cuprinde alte şapte oraşe din România care găzduiesc “American Corners”: Iaşi, Timişoara, Craiova, Bacău, Constanţa, Cluj, Bucureşti. Tipurile de programe şi de activităţi care sunt realizate la Corner beneficiază şi de implicarea foştilor participanţi români şi americani în programe de schimb de experienţă, a invitaţilor speciali şi a specialiştilor din diferite domenii de activitate.

Important!

Înscrierea cititorilor, împrumutul și restituirea cărților se face în programul: