15 ani de la moartea poetului, criticului și istoricului literar Marin Mincu (4 decembrie 2009) – Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă

„Marin Mincu sau ficţiunea pradă realului” – 15 ani de la moartea poetului, criticului și istoricului literar Marin Mincu (4 decembrie 2009) – – Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă – Criticul, eseistul, poetul, și prozatorul Marin Mincu (născut la Slatina în 28 august 1944), director al editurii Pontica și al…

Vezi mai multe

Cartea săptămânii – 1001 de picturi de privit într-o viață

„Fiecare dintre cele 1001 de picturi selectate pentru a face parte din această carte, de către profesorul Stephen Farthing, beneficiază de o reproducere color. Alături de lucrări faimoase ale Marilor Maeștri, găzduite de cele mai cunoscute galerii din lume, veți descoperi o adevărată comoară constând din capodopere neglijate până acum și din picturi contemporane abia descoperite, care vă solicită atenția…!

Vezi mai multe

Decembrie, luna iubirii și a generozității, luna bucuriei – Expoziție de carte la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți

Expoziție dedicată lunii decembrie, cea mai așteptată lună a anului, în special datorită diversității obiceiurilor și a sărbătorilor din această perioadă: Ziua Națională, Sf. Nicolae și Craciunul. Este luna în care spiritul sărbătorilor umple inimile cu bucurie, iar orașele strălucesc sub lumina blândă a decorațiunilor de iarnă. O lună DECEMBRIE plină de bucurii și căldură…

Vezi mai multe

100 de ani de la nașterea poetei, eseistei, traducătoarei şi compozitoarei Nina Cassian – expoziţie de carte la Filiala „Nicolae Iorga”

„Nina Cassian, în istoria literaturii române’’ – vitrină de carte pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetei, eseistei, traducătoarei şi compozitoarei române –   Nina Cassian s-a născut în data de 27 noiembrie 1924, la Galaţi şi s-a stins din viaţă în 14 aprilie 2014, la New York. A scris…

Vezi mai multe

Nicoară Mihali la ceas aniversar – 60 de ani de la nașterea scriitorului maramureșean (25 noiembrie 1964) – Expoziție de carte

Nicoară Mihali la ceas aniversar – 60 de ani de la nașterea scriitorului maramureșean (25 noiembrie 1964) – – Expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă – Nicoară Mihali s-a născut în 25 noiembrie 1964, la Borșa. A practicat diverse profesii: învățător suplinitor, miner, ziarist, redactor TV Cinemar, profesor. A realizat filme…

Vezi mai multe

155 ani de la nașterea eseistului, criticului și romancierului André Gide – Vitrină de carte la Compartimentul Multiculturalia

Vitrină de carte la Compartimentul „Multiculturalia”: Fructele cuvântului – 155 ani de la nașterea eseistului, criticului și romancierului André Gide –   André Gide este un nume de prim rang în literatura franceză a primei jumătăți a secolului XX. Scrierile sale în care revolta personală împotriva conformismului social și religios este convertită în proză simultan…

Vezi mai multe

21 Noiembrie – Ziua Internațională a Filosofiei – expoziție de carte la Filiala Traian

„Dragostea de Înțelepciune” – 21 Noiembrie Ziua Internațională a Filosofiei – expoziție de carte la Filiala Traian, pentru a pune în valoare o parte din cărțile de filosofie existente în filială   Cuvântul Filosofia provine din limba greacă: „philos” = „iubitor de”, iar „sophia” = „înţelepciune”.   Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Filiala…

Vezi mai multe

Emil Constantinescu împlinește 85 de ani – Instagram

  Emil Constantinescu împlinește azi 85 de ani. O figură marcantă în istoria recentă a României, președintele țării între 1996 și 2000, Emil Constantinescu a fost simbolul unei perioade de tranziție și transformare democratică. Profesor, geolog și lider politic, și-a dedicat cariera promovării valorilor civice, educației și dialogului internațional. Recomandări de lectură: România în perioada…

Vezi mai multe

105 ani de la moartea scriitorului Alexandru Vlahuță

Amintiri despre Alexandru Vlahuță 105 ani de la moartea scriitorului (1919), membru post-mortem al Academiei Române Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți   „Privită în ansamblu, opera lui Alexandru Vlahuţă cuprinde în paginile ei o descriere adeseori veridică a societăţii din timpul său. Surprinzînd tipuri şi situaţii caracteristice pentru acele vremuri…

Vezi mai multe